U bevindt zich hier:
Home Overigen Reiki begrippenlijst

Reiki begrippenlijst

Op deze pagina staat een overzicht van begrippen die te maken hebben met het Reikisysteem/De Reikimethode.
Alle beschrijvingen zijn vanuit oorspronkelijk Japans perspectief, hoewel hier en daar ook uitleg wordt gegeven over Westerse visies en elementen.

Als je van mening bent dat een begrip verkeerd is omschreven of als je vindt dat er iets mist, kun je contact met me opnemen via de contact pagina.

A-B-C-D-E-F-G-H-I-J-K-L-M-N-O-P-Q-R-S-T-U-V-W-X-Y-Z

A
BegripOmschrijving
AardenMethode om energetisch contact te maken met de Aarde. Dit zorgt er o.a. voor dat je negative energieŽn beter kunt afvoeren tijdens behandelingen.
AfstandsbehandelingHet sturen van energie op afstand (d.w.z. dat de zender energie stuurt naar een ontvanger, zonder dat de ontvanger in de buurt hoeft te zijn).
AfstandssymboolSynoniem voor het 3e symbool dat in Westerse stromingen wordt geleerd tijdens een Reiki 2 cursus.
Afstemming1: het ritueel dat de leraar uitvoert om de leerling af te stemmen op (in contact te brengen met) de energieŽn. Hier in het Westen doorgaans inwijding genoemd. Usui maakte geen gebruik van inwijdingen.

2: het afstemmen. Jezelf herinneren aan de verbinding die je met de energie/energieŽn hebt. Jezelf verbinden met de energie. De Reikibeoefenaar doet dit voordat hij/zij met een behandeling begint.

B
BegripOmschrijving
BeginverergeringVerergering van de pijn of kwaal tijdens een behandeling. Meestal is dit niet meer dan een paar minuten en zakt het snel weer weg. Soms gebeurt dit zodat de pijn daarna helemaal weg kan gaan.
Byōsen Reikan HōJapanse scantechniek waarbij de behandelaar het lichaam van de behandelde scant en op zoek is naar afwijkende hibiki. Hikibi is een japans woord dat in URR duidt op sensaties in de handen. Bij Byōsen Reikan Hō is de beoefenaar dus op zoek naar afwijkende energie om die vervolgens de gelegenheid te geven om weer harmonieus te worden.

C
BegripOmschrijving
ChakraChakra's zijn energiecentra door het menselijk lichaam en door de aura. Ze ontvangen energie, die ze omzetten en transformeren zodat ze goed gebruikt kunnen worden in het fysieke lichaam en de energetische lichamen. Chakraís zijn verbonden met bepaalde organen, emoties en andere geestelijke processen.
Chakra's zijn oorspronkelijk geen onderdeel van Mikao Usui's onderwijs.
ChakrasysteemSysteem van 7 hoofdchakra's dat oorspronkelijk uit India komt. Het wordt vandaag de dag veel gebruikt in energetisch werk, maar het is nooit onderdeel geweest van Usui's onderwijs.
CKRDit wordt binnen Westerse Reikisystemen vaak gebruikt als afkorting voor een mantra en symbool op Reiki 2 niveau.

D
BegripOmschrijving
Letterlijk Japans voor: behandeling, methode of manier. Het vroege onderwijs van Usui werd "Usui Dō" genoemd, wat "De manier (of: de weg) van Usui" betekent.
DōjōJapanse term voor een trainingshal, de plek waar iemand "de weg" volgt van een bepaald systeem. Zie "De dōjō van Usui" voor meer informatie.
DKMDit wordt binnen Westerse Reikisystemen vaak gebruikt als afkorting voor een mantra en symbool op Reiki 3 niveau.

E
BegripOmschrijving
Enkaku Chiryō HōJapanse benaming voor het zenden van energie op afstand (wat wij hier afstandsbehandeling noemen)

F
BegripOmschrijving
---Momenteel is er geen begrip beginnend met een "F" bekend in deze lijst.

G
BegripOmschrijving
GainenLetterlijk Japans voor: concept. De Gainen is een document waarin Usui-sensei het concept van zijn onderwijs beschreef. De Reikiprincipes (Gokai) zijn ook in de Gainen opgenomen.
GakkaiVeel gebruikte afkorting voor de Japanse Reikivereniging, die claimt te zijn opgericht door Mikao Usui. De volledige naam is: Usui Reiki Ryōhō Gakkai.
GasshōJapans voor: twee handpalmen komen tesamen. Als je je handen in gasshō hebt, dan heb je je handen tegen elkaar, op borsthoogte (als een soort "bid-positie").
Gendai Reiki HōReikistroming die is opgericht door Hiroshi Doi (lid van de Gakkai). Het is een mix tussen Japanse en Westerse technieken en meditaties.
GokaiJapanse term voor de vijf Reikiprincipes.
GraadAnder woord voor opleidingsniveau. Het Reikisysteem bestaat uit 3 graden, of opleidingsniveau's. Klik hier voor meer informatie over de afzonderlijke graden.
GroepsbehandelingBehandeling waarbij de behandelde door meerdere Reikibeoefenaars tegelijk wordt behandeld.
GyoseiJapans voor: "GecreŽerd (door de keizer)". Maar de feitelijke betekenis is "een waka die door de keizer is gecreŽerd". Gyosei is de benaming voor de waka (gedichten) van de Meiji keizer.


H t/m M >>