U bevindt zich hier:
Home Basis informatie Gradensysteem Shōden

Shōden

Shōden is de eerste graad, het eerste niveau, van Usui Reiki Ryōhō.
Dit is de eerste stap. Hier begin je.

De kanji (Japanse schrifttekens) voor Shōden staan hiernaast afgebeeld.

Oorspronkelijk staat alles wat je op dit niveau doet in het teken van het helen van jezelf. Door middel van specifieke meditaties zuiver je jezelf en je energie zodat blokkades opgeruimd kunnen worden.
Als je Usui Reiki Ryōhō wilt beoefenen op een zo oorspronkelijk mogelijke manier dan staat dit niveau in het teken van de heelwording van lichaam, geest en ziel.

In mijn ervaring is dit iets prachtigs om bij jezelf, maar ook bij anderen te mogen zien.

Sommige mensen vinden het fijn om dit onderwijs in een aantal elementen onder te verdelen.
De belangrijkste elementen voor Shōden zijn:

Tijdens een Shōden cursus leer je over het leven van Mikao Usui, over de geschiedenis van het Reikisysteem, de Reikiprincipes en de drie Tanden.

Je gaat aan de slag met de meditaties.
Als je het zo oorspronkelijk mogelijk wilt doen dan begin je met de eerste meditatie en ga je niet verder totdat je deze meditatie helemaal beheerst. Die beheersing is belangrijk, omdat je alleen met een goede basis optimaal verder kunt ontwikkelen.
Helaas doen de meeste mensen in het Westen het niet op deze manier, zelfs niet iedereen die Usui Reiki Ryōhō beoefent hier in het Westen.

Shōden is een afgerond geheel en de basis voor het hele verdere Reiki-pad wordt hier gelegd.
Als je de technieken en meditaties van Shōden niet beheerst heeft het geen zin om door te gaan naar de volgende graad: Okuden.