U bevindt zich hier:
Home Basis informatie Gradensysteem Shinpiden

Shinpiden


Shinpiden is de derde graad in Usui Reiki Ryōhō.
"Shinpiden" kan vertaald worden als "Mystery teachings" of "Mysterie onderwijs".

Je kunt pas leren op dit niveau als je eerst Shōden en Okuden hebt doorlopen en de inzichten die je in die jaren hebt opgedaan helemaal in jezelf hebt geïntegreerd.


Het doorlopen van Shōden en Okuden kan jaren duren, als het goed wordt onderwezen.
In Usui Reiki Ryōhō legt iedere stap die je maakt de basis voor de volgende stap en dit maakt het zo belangrijk om eerst de stappen in Shōden en Okuden te hebben doorlopen.

Op het Shinpiden niveau draait het om Reiki (de energie, ‘het Licht’) te –zijn- en te leven; het continu zijn van een stralend Licht, volledig in balans en harmonie met zichzelf en de wereld. Het oorspronkelijke doel van dit niveau is het bereiken van dezelfde staat van verlichting als Mikao Usui.
Iemand op dit niveau is nog maar moeilijk uit balans te krijgen.

Net als bij de andere niveaus kan je ook hier weer 5 elementen herkennen:

Je leert op dit niveau één jumon en één shirushi en je leert nog enkele traditioneel Japanse technieken op Shinpiden niveau.
Door de meditaties en manier van leven biedt dit niveau nog meer verdieping op spiritueel gebied.

In de Usui Reiki Ryōhō Gakkai

In de Usui Reiki Ryōhō Gakkai (kort: URR Gakkai) is Shinpiden een niveau waarvoor je wordt uitgenodigd als je er aan toe bent. Het is de laatste graad waarop je leert en het kent in principe geen einde omdat het gaat om het –zijn- en het leven van Reiki (het stralende Licht).
Beoefenaars op Shinpiden niveau geven in de Usui Reiki Ryōhō Gakkai geen les, dit doet de Shihan.
In de URR Gakkai is er één Shihan per afdeling. Volgens de laatste berichten zijn er vijf afdelingen dus dat betekent dat er ook vijf Shihan zijn. Als een Shihan stopt wordt er een nieuwe Shihan gekozen uit de aanwezige mensen op Shinpiden niveau.

Shinpiden in het Westen

Er zijn een aantal mensen die op hun eigen manier hun versie van Usui Reiki Ryōhō uitdragen. Sommigen sluiten daarbij iets dichter bij de oorspronkelijke Japanse gebruiken aan dan anderen.
In het Westen wordt het URR onderwijs van Frans en Bronwen Stiene steeds bekender. In deze versie van URR beschouwen ze Shinpiden wel als het niveau van de leraar en de trainingen voor de diverse niveaus zijn over het algemeen wat ingekort.
Sommige URR leraren maken wel de scheiding tussen Shinpiden en Shihan.