U bevindt zich hier:
Home Basis informatie Gradensysteem Okuden

Okuden


Okuden is het tweede niveau in Usui Reiki Ryōhō.
Hiernaast zie je een afbeelding met de kanji voor het woord "okuden".

"Oku" betekent: hart / innerlijk, "den" betekent: volgen / traditie.
Het wordt ook wel eens geÔnterpreteerd als "innerlijk/diep weten".


Je kunt een Okuden cursus alleen volgen als je het pad van Shōden hebt afgelegd.
In Shōden wordt de basis gelegd die je ontwikkeling in Okuden mogelijk maakt.

Zoals al gezegd is, vinden sommige mensen het fijn om het onderwijs in een aantal elementen onder te verdelen. De elementen op Okuden niveau houden het volgende in:

Okuden Zenki en Okuden Kōki

In de oorspronkelijke Japanse vereniging Usui Reiki Ryōhō Gakkai is Okuden opgedeeld in twee delen: Okuden Zenki en Okuden Kōki. Hierbij is Okuden Zenki het eerste deel. Dit eerste deel bestaat voornamelijk uit het verdiepen en aanleren van nieuwe behandeltechnieken. Het tweede deel, Okuden Kōki, staat in het teken van het verdiepen van je meditaties en je spirituele ontwikkeling. Door de ervaringen in de meditaties leer je gaandeweg een beter onderscheid te maken tussen illusie en werkelijkheid, leer je enkele specifieke energieŽn en een staat van bewustzijn kennen. Ook krijg je drie jumon (mantra's) en shirushi (symbolen) aangereikt waarmee je leert te mediteren. In de Usui Reiki Ryōhō Gakkai praktijk worden hoofdzakelijk de jumon gebruikt en worden de shirushi niet echt gebruikt maar alleen getoond vanuit historische interesse.

De focus in Usui-sensei's oorspronkelijke leer ligt vooral op persoonlijke, spirituele ontwikkeling. Handoplegging is bijzaak. Het Okuden Kōki gedeelte, waarbij je de gelegenheid krijg je spiritualiteit te verdiepen en je bewustzijn te vergroten, duurt daarom ook langer dan Okuden Zenki. De ontwikkelingen die je kunt doormaken op Okuden Kōki niveau kunnen meerdere jaren in beslag nemen.

Ik heb op het internet gemerkt dat veel leraren in de lijn van The International House of Reiki (Frans en Bronwen Stiene) Okuden vaak in ťťn keer aanbieden, met een cursusduur variŽrend tussen een en enkele dagen. Niet altijd, maar ik zie het wel vaak. In de oorspronkelijke spirituele leer van Usui-sensei gebeurde dit niet op die manier. Daar was je eigen ontwikkeling en tempo leidend; en echte duurzame ontwikkeling vraagt nu eenmaal tijd.
Vanuit mijn eigen ervaring met Usui Reiki Ryōhō zou ik zeggen dat de ware spirituele diepten van Okuden nooit in een paar dagen gevangen kunnen worden. Persoonlijke en spirituele ontwikkeling vraagt tijd en het mooie van Usui-sensei's lessen is juist dat je jezelf die tijd mag gunnen.

Als je Usui Reiki Ryōhō zou willen leren op een manier dat zo dicht mogelijk bij de oorsprong staat adviseer ik een leraar te zoeken waarbij Okuden geen cursus is maar een traject. Een traject dat toegespitst is op je eigen tempo. Usui-sensei deed het zo: je kreeg eerst de eerste oefening. Daar oefende je net zo lang mee als nodig was. Van tevoren werd niet verteld wat het doel van de meditatie of oefening was. Pas als je door je eigen beoefening de meditatie helemaal in jezelf had geÔntegreerd kreeg je de volgende oefening.