U bevindt zich hier:
Home Basis informatie Basis elementen Hara en tanden

Hara en Tanden

In Usui Reiki Ryōhō wordt gewerkt met 3 energiecentra of energiepunten. Deze drie punten heten “Tanden” in Japan.
De term “Dantian” wordt ook wel eens gebruikt door Reikibeoefenaars, maar dit is een Chinese term.

Tot op de dag van vandaag blijven deze drie energiecentra een belangrijke focus voor de traditionele Japanse beoefening.

Frans en Bronwen Stiene hebben het “de drie diamanten”, “de 3 hara’s” of “het harasysteem” genoemd. Beoefenaars in de lijn van Frans en Bronwen hebben het ook wel eens over het bestaan van drie hara’s. Dit is alleen een vergissing.
Er bestaan géén drie hara. Wat er eigenlijk bedoeld wordt, kun je in dit artikel vinden.

Er wordt niet bewust met chakra’s gewerkt, zoals inmiddels een gewoonte is in de Westerse Reikistromingen.

De Hara

Het is een Japans woord dat “buik” betekent. Het zwaartepunt van het lichaam ligt in de buik, iets onder de navel. In Aikido wordt de hara omschreven als het gebied dat de “Seika Tanden” omgeeft. Seika Tanden is de onderste Tanden. Vaak wordt de term “hara” gewoon gebruikt om de Seika Tanden aan te duiden, in plaats van het gebied er omheen.

Vreemd genoeg gebruiken Reikibeoefenaars vaak ook een andere term, namelijk “tantien”. Dat is echter de Chinese benaming voor hara.

De onderste Tanden

Dit punt wordt ook wel “Seika Tanden”, “Heso Shita Tanden” en “Kikai Tanden” genoemd en het ligt ongeveer 3 vingerbreedtes onder de navel.
Het is je centrum en je basis. Het is belangrijk je onderste Tanden als eerste goed te ontwikkelen, want dit is de basis voor je spirituele groei. Iemand met een goed ontwikkelde onderste Tanden is goed geaard (gegrond) en zelfverzekerd.

Ik beschrijf niet wat je hier kunt voelen of ervaren, want dat is iets wat de beoefenaar van Usui Reiki Ryōhō zelf moet ervaren.
Vooraf weten wat je kunt ervaren kan je beïnvloeden en een hindernis vormen op je pad.

De middelste Tanden

De middelste Tanden is gelegen tussen de borsten, op het borstbeen ter hoogte van het hart. Ook hier heeft het weinig nut om te beschrijven wat er op dit gebied gebeurt. Voor mij is het de meest magische plek die er bestaat.

De bovenste Tanden

De bovenste Tanden ligt in het hoofd, centraal in de hersenen.
In Usui Reiki Ryōhō leer je, door middel van meditaties, deze drie punten bewust met elkaar te verbinden zodat ze een eenheid vormen.

Gebruik van de Tanden

Deze drie punten spelen een belangrijke rol in verschillende meditaties. Vooral de Seika Tanden is belangrijk.
Deze meditaties zijn gericht op het oplossen van blokkades op je persoonlijke pad naar heelheid en eenheid.