U bevindt zich hier:
Home Geschiedenis Personen Mikao Usui

Mikao Usui

Wie was Usui?
Naam: Mikao Usui
Geboortedag: 15 augustus 1865
Sterfdag: 9 maart 1926
Mikao Usui, de man

Mikao is geboren op 15 augustus 1865 in een dorp dat nu Miyama Cho heet.
Op zijn gedenksteen wordt hij omschreven als een bescheiden en voorname man die altijd een tevreden glimlach op z’n gezicht had. Hij was verdraagzaam en las graag boeken. Hij las geschiedenisboeken, medische boeken, boeddhistische en christelijke geschriften, psychologie en Taoisme.

Tenon-In zegt van haar eerste ontmoeting met Usui-sensei dat hij meer van de Boeddha in hem had dan wie ze daarvoor ook ontmoet had.

Familie

Mikao’s vader heette Uzaemon en z’n moeder kwam uit de Kawai familie (voornaam niet bekend). Usui had twee broers (Sanya en Kuniji) en één zus (Tsuru).
Zijn familie was “hatamoto samurai” – een hoog niveau binnen de samurai rangen. En op 12-jarige leeftijd begon Mikao met het beoefenen van gevechtskunsten en bereikte rond zijn vijfentwintigste menkyo kaiden; de hoogste graad in worstelen en wapentuig.

Religie

In tegenstelling tot wat jaren lang geloofd werd was Usui geen Christen. Mikao Usui werd geboren in een Tendai Boeddhistisch gezin en hij studeerde al op jonge leeftijd in een Tendai klooster. Later in zijn leven werd hij een “zaike” (een tendai lekenpriester).
Usui-sensei’s studenten hebben aangegeven dat hij altijd Tendai boeddhist is gebleven.

Naast boeddhist was hij ook Shintoïst en beoefenaar van Shugendō.
Het is in Japan niet ongewoon om meer dan één geloof te hebben.

Het gezin Usui

Mikao trouwde met Sadako Suzuki. Ze hadden samen twee kinderen, een jongen (Fuji) en een meisje (Toshiko).
Fuji is geboren in 1907 en gestorven in 1946. Hij heeft les gegeven op de universiteit van Tokyo.
Toshiko is geboren in 1913 en gestorven op 22-jarige leeftijd in 1935.
Mikao Usui was 43 toen zijn eerste kind, Fuji, geboren werd.

Usui-sensei’s onderwijs

Volgens Suzuki-san, een leerlinge van Usui, is er niet echt een specifieke tijd waarvan we kunnen zeggen dat Usui toen begon met lesgeven. Hij deelde wat hij wist. In het begin was dat vooral Mikkyō, maar dat veranderde naarmate Usui-sensei meer meemaakte en meer leerde. Meer over Usui en de achtergrond van zijn onderwijs is te vinden in het artikel “Grondlegger”.