U bevindt zich hier:
Home Geschiedenis Personen Hawayo Takata

Hawayo Takata

De vrouw die Reiki naar het Westen bracht

Hawayo Takata is geboren in Hawaï, op kerstavond 1900. Hawayo was getrouwd met Saichi Takata en samen hadden ze twee dochters. Saichi overleed op 34-jarige leeftijd.

Ze kwam in 1935 bij Hayashi terecht, vanwege ernstige gezondheidsproblemen.
Vijf jaar na de dood van haar man was Hawayo erg ziek. Ze leed onder meer aan maagproblemen, astma en galstenen. Ze besloot daarom om naar Tokyo te gaan en om daar geopereerd te worden. Maar in het ziekenhuis hoorde ze een stem zeggen dat ze naar een alternatief moest zoeken en dat operatie onnodig was.
Op aanraden van mevrouw Shimura, de diëtiste van het ziekenhuis, kwam Takata bij Chūjirō Hayashi terecht.

Na zes maanden behandelingen trok ze bij het gezin van Chūjirō in en begon ze haar studie bij hem.
In 1937 keerde Hawayo terug naar Hawaï en zette daar een praktijk op. En het jaar daarop, in 1938, werd ze officieel door Hayashi benoemd tot “Master of the Usui system of natural healing”.
Ze begon cursussen te geven en haar praktijk werd een succes. Ze bleek erg flexibel in de prijzen die ze hanteerde. Ze vroeg geld aan hen die het konden betalen, maar de mensen die het niet konden betalen hielp ze ook.
Tot aan haar dood, op 80-jarige leeftijd in 1980, bleef ze behandelingen geven en Reiki onderwijzen.

Masterstudenten

Voordat Takata overleed heeft ze een lijst aan haar zus gegeven met daarop de namen van 22 mensen. Deze 22 mensen zijn door Takata opgeleid tot Reikimaster; leraren in het Reikisysteem.
Het is opvallend dat Hawayo het overgrote deel van haar leraarschap geen leraren heeft ingewijd en als je de lijst van masterstudenten bekijkt dan zie je dat de meeste masters zijn ingewijd in de laatste jaren van Takata's leven. De eerste master werd opgeleid in 1976 en haar naam is Virginia Samdahl. De laatste masterstudent is opgeleid in 1980, het sterfjaar van Takata.

Takata heeft niet altijd dezelfde dingen onderwezen aan al haar leerlingen. Ze gaf verschillende versies van de symbolen door, verdraaide feiten in het verhaal over de geschiedenis van Reiki en gaf soms een bepaalde techniek wel door en soms ook niet. Daar kwam men achter toen de door haar opgeleide masters de informatie die ze geleerd hadden met elkaar vergeleken.