U bevindt zich hier:
Home Extra informatie Reikikanji uitgelegd

Het Reiki kanji uitgelegd

Op deze pagina geef ik uitleg over de kanji die in Japan gebruikt werden en worden voor het woord Reiki. Het woord "Reiki" bestaat uit twee delen: "Rei" en "Ki".

Betekenis woord “Reiki”
Links zie je de oude schrijfwijze die in de tijd van Mikao Usui werd gebruikt.
Rechts is een hedendaagse versie.
Beide versies betekenen vrijwel hetzelfde.
Dit is het kanji "Rei".
Het betekent: ziel, geest, spiritueel, heilig.


Dit is het kanji voor "ki".
Het betekent: energie (energie van het universum), atmosfeer, stemming/humeur.Een goede vertaling van het woord Reiki is “spirituele energie”.

Chinese herkomst van de kanji

De Japanse taal maakt gebruik van tekens. Of beter gezegd: karakters, ideogrammen. Het woord ideogram is samengesteld uit de Griekse woorden “idea” wat “idee” betekent en “grapho” wat “schrijven” betekent. Een ideogram is een beeldteken, een afbeelding.
Met kanji worden dus betekenissen weergegeven in afbeeldingen en niet in letters zoals wij ze kennen.

De kanji in de Japanse taal komen oorspronkelijk vanuit China. Voordat de Japanners het Chinese schrift overnamen hadden ze een zogenaamde “orale cultuur”. Dat wil zeggen dat ze geen schrift hadden en het Japans alleen een gesproken taal was. Ergens in de 5e eeuw namen ze de Chinese karakters over. Vanzelfsprekend onderging dat schrift wel enkele veranderingen door de jaren heen.

De kanji die in het Japans voor “Reiki” worden gebruikt, worden ook in China gebruikt. Het wordt daar alleen wel anders uitgesproken. Reiki is daar Ling Chi of Ling Qi.

Diepere betekenis Reiki/Ling chi

In “The Reiki Sourcebook”, van Frans en Bronwen Stiene, wordt een citaat aangehaald van een tekst met een interpretatie van wat Ling Chi (dus eigenlijk ook Reiki) is.
Het komt er op neer dat het wordt gezien als de meest subtiele, verfijnde en zuivere energie. Het is het resultaat van de meest vergevorderde stadia van beoefening, waarbij de ‘gewone’ energieën in en om het lichaam worden getransformeerd in pure spirituele vitaliteit, levenskracht. Deze zeer verfijnde energie verhoogd (onder andere) het spiritueel bewustzijn.

Dit komt heel erg overeen met hetgeen waar Usui-sensei’s onderwijs naartoe leidt. De meditaties leiden je op een pad naar het oplossen en loslaten van blokkades en dingen die als negatief kunnen worden beschouwd. Je verfijnt je energie steeds verder en verder en daarmee neemt ook je spirituele bewustzijn toe.

Dat is eigenlijk ook wat Reiki is. Het is de energie van de meest vergevorderde fasen van spirituele ontwikkeling en bewustzijn.
Zoiets is niet in een weekendje te bereiken, daar gaan vaak jaren aan intensief mediteren aan vooraf. Dit geeft ook al aan dat de meeste Reikibeoefenaars niet met Reiki werken zoals dit oorspronkelijk is bedoeld. Op zich is daar niets mis mee, maar het zorgt helaas wel voor veel verwarring en onduidelijkheid.